23sep

Het ene wiel is het andere niet

Om de aanschafprijs van een fiets zo laag mogelijk te houden wordt vaak gebruik gemaakt van standaard wielen. Hoewel deze helemaal niet slecht hoeven te zijn kan dat toch nadelig zijn voor de totale performance. De specifieke goede eigenschappen van een frame worden voor een gedeelte teniet gedaan door minder optimale wielen. Vooral het gedrag van de velgen tijdens het aanzetten, remmen en het nemen van bochten is belangrijk. En wat dacht je van het rijden over slechte oppervlakken zoals kaseien? Maar als je dan besluit je racefiets met wielen te upgraden, waar moet je dan rekening mee houden? In deze racefietswielen koopgids legt Martin uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten en types racefietswielen.

Een racefietswiel is voor de leek misschien niet meer dan een velg, een paar spaken en een naaf. Maar achter een racefietswiel zit erg veel onderzoek en techniek.

Racefietswielen Koopgids - Mooie racefietswielen kunnen je hele fiets opknappen.
Mooie racefietswielen kunnen je hele fiets opknappen.

Zo zijn wielfabrikanten altijd bezig met de meest optimale prestaties uit een fietswiel te halen. Dat doen ze door bijvoorbeeld te variëren in de breedte van de velg, de hoogte, het gewicht en het wel of niet tubeless kunnen maken.

Ook de materiaalkeuze is erg belangrijk. Zo moet je kiezen tussen aluminium of carbon racefietswiel of een combinatie daarvan. En als laatste moet je ook nog eens kiezen tussen het soort rem. Worden het dan schijfremmen of toch ‘gewoon’ velgremmen?

Wat voor voordelen heeft een brede velg?

Allereerst kijken we naar de velgbreedte. Bij de racefietswielen is namelijk een onomkeerbare trend gaande naar steeds bredere velgen, maar wat zijn dan de voordelen van een brede velg? Daar kunnen we kort over zijn: Met een brede velg kun je een buitenband breder laten uitvallen. En dat heeft weer een aantal voordelen.

Een bredere velg kan zorgen voor een aerodynamisch voordeel.
Een bredere velg kan zorgen voor een aerodynamisch voordeel.

Zo is de rolweerstand van een bredere band is lager dan die van een smalle band. Ook de aerodynamica is beter omdat de band beter aansluit op de bredere aerodynamische velgen.

Wat ook belangrijk is, is dat comfort verbetert. Brede banden kun je namelijk met een lagere bandenspanning rijden, zonder dat dit ten koste gaat van de rolweerstand.

Hoe breed is de velg van een racefietswiel?

Om je een idee te geven van hoe hard het gaat. Vroeger was 13mm normaal. Dat werd toen 15mm. Maar tegenwoordig is 17mm interne velgbreedte al de standaard. 17mm wordt gezien als de ideale breedte om een 25mm band goed te laten vallen.

Op een brede velg valt een band mooi aerodynamisch.
Op een brede velg valt een band mooi aerodynamisch.

Sommige merken hebben inmiddels zelfs nog bredere velgen. Racefietswielen met een breedte van 19 of 21mm zie je ook steeds meer. Deze brede velgen zijn uitermate geschikt voor nog bredere banden van 28mm of 32mm breed. Deze brede banden zorgen voor nog meer grip en comfort.

Interessant feitje is dat een 28mm band tot een bepaalde snelheid sneller is dan een 25mm band. Dat komt omdat de rolweerstand namelijk lager is. Op hoge snelheid is de 25mm band sneller omdat die wat smaller valt.

Een nadeel van brede banden is dat deze niet in alle fietsen passen. Vooral oude fietsen hebben bij de remmen of het frame niet genoeg ruimte voor een 25mm of 28mm racefietsband.

Welke velghoogte heb ik nodig?

Velghoogte en aerodynamica zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een hoge velg leidt de luchtstromen namelijk beter en zorgt daardoor automatisch voor minder luchtweerstand.

Een halfhoge velg, zoals deze 32mm geeft wel aerodynamisch voordeel, maar is ook licht.
Een halfhoge velg, zoals deze 32mm geeft wel aerodynamisch voordeel, maar is ook licht.

Afhankelijk van de velgvorm, velghoogte en de gebruikte technieken kan dit behoorlijk wat tijdwinst opleveren. Wielen met een hoge velg zijn over het algemeen wel wat windgevoeliger. Daarnaast zorgt het extra materiaal dat nodig is dat de wielen zwaarder worden.

Voor algemeen gebruik is een velghoogte van 33 tot 45mm eigenlijk ideaal. Met deze hoogte heb je namelijk al wel behoorlijk aerodynamisch voordeel ten opzichte van een lage velg. Maar het gewicht blijft binnen de perken en ook de windgevoeligheid valt dan nog reuze mee.

Hogere velg is aerodynamisch

Wil je veel aerodynamisch voordeel? Dan moet je echt naar een hogere velg. Het nadeel van deze wielen is wel dat ze door de hoogte ook gevoeliger zijn voor zijwind.

De dimples op de Zipp wielen zorgen ervoor dat je minder last hebt van wind.
De dimples op de Zipp wielen zorgen ervoor dat je minder last hebt van wind.

Bepaalde technieken zorgen er wel voor dat dit minder wordt. Zo heeft Zipp de bekende dimples op de velg. Die zorgen dat er een laagje turbulente lucht rondom de velg ontstaat die er weer voor zorgt dat de totale luchtweerstand lager is. De wielen worden daarmee minder windgevoelig.

Hoe belangrijk is het gewicht van een racefietswiel?

Gewicht is een belangrijke factor bij wielen. Wielen met een laag gewicht accelereren merkbaar beter en sturen makkelijk. En natuurlijk scheelt het ook als je er veel mee gaat klimmen. Overigens geldt hetzelfde voor wielen die erg stijf zijn. Vooral een goede combinatie tussen gewicht en stijfheid is daarom erg belangrijk.

Een lage velg met een lag gewicht. Ideaal voor klimmers.
Een lage velg met een laag gewicht. Ideaal voor klimmers.

Sommige tubes wielen hebben een gewicht van slechts 1200 gram. Dat is heel erg weinig. Clincher racefietswielen gebruiken meer materiaal omdat er een velgrand nodig is om de band op zijn plek te houden.

Voor clincher wielen met een lage of half-hoge velg is een gewicht rond de 1400 of 1500 gram heel erg netjes. Wielen met een hogere velg wegen vaak rond de 1600 gram.

Waarom zou ik kiezen voor Tubeless racefietswielen?

Vanuit het mountainbiken is het tubeless (zonder binnenband) rijden over komen waaien. Een van de grote voordelen van tubeless banden is dat je door kunt rijden bij lekrijden.

Het tubeless velglint ligt al in deze DT Swiss velgen.
Het tubeless velglint ligt al in deze DT Swiss velgen.

Doordat je een speciale latex vloeistof in je band aanbrengt, worden kleine gaatjes namelijk automatisch gedicht. Dat komt omdat er korreltjes in de latex zitten die meteen naar het gaatje toe worden gezogen bij een lek. Door de ophoping van de korreltjes wordt het gaatje gedicht. Dit werkt tot gaatjes van ongeveer 3 mm doorsnee.

Het velglint zorgt voor een luchtdichte afsluiting.
Het velglint zorgt voor een luchtdichte afsluiting.

Daarnaast is de rolweerstand van tubeless banden lager omdat er geen binnenband gebruikt wordt en bespaart het weglaten van de binnenband ook nog het nodige gewicht.

Niet alle wielen kunnen tubeless gemaakt worden. Je hebt sowieso tubeless (luchtdicht) velglint nodig. Daarnaast moet de velg een opstaand randje in het velgbed hebben waar de band op blijft zitten, ook met lage bandenspanning.

Wat is het verschil tussen carbon wielen en aluminium racefietswielen?

Wielen worden voornamelijk van twee verschillende materialen gemaakt. Aluminium wielen zijn vrij eenvoudig te produceren. Daarom zie je aluminium vaak terug in de meeste goedkope wielen.

Het produceren van carbon wielen is een stuk lastiger. Daarom zijn carbon wielen vaak duurder zijn dan aluminium wielen. De voordelen van carbon wielen zijn dat ze stijver en vaak lichter zijn dan aluminium wielen.

Dankzij carbon is het wel veel makkelijker geworden om wielen met een hoge velg te maken die toch weinig wegen. Je ziet carbon dus vaak terug bij racefietswielen met hogere velgen.

Wat zijn de verschillen tussen remoppervlak bij racefiets wielen?

Wielen zijn er met verschillende soorten rem-oppervlakken. De meeste wielen zijn uitgerust met een aluminium remvlak. Dit geeft betrouwbare remprestaties in alle omstandigheden en is een van de goedkoopste manieren om een velg te produceren.

De speciale Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) remrand van een Campagnolo wiel.
De speciale Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) remrand van een Campagnolo wiel.

Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder en hebben een speciaal remvlak ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mavic’s Exalith remranden, Fulcrums (en Campagnolo’s) Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) process of DT Swiss’ OXiC remrand. Deze remranden zorgen voor nog betere remprestaties, wat vooral met nat weer merkbaar is.

De remrand van deze Zipp-wielen is goed zichtbaar.
De remrand van deze Zipp-wielen is goed zichtbaar.

De meeste high-end wielen zijn volledig gemaakt van carbon. Dit geeft de mogelijkheid om de overgang van de velgrand en velg tot een aerodynamisch geheel te maken en houdt bovendien het gewicht van hoge wielen laag.

Maar hoewel de remprestaties van carbon wielen de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn moet gezegd worden dat carbon wielen in de regen nog altijd niet zo goed remmen als aluminium.

Waarom zou je kiezen voor schijfremmen voor je racefiets?

De komst van schijfremmen haalt de functie van het remmen weg bij de velgrand. Wat ons betreft is dit een goede ontwikkeling omdat een velgrand namelijk niet primair bedoeld is als remoppervlak.

Dankzij schijfremmen is er geen remrand meer nodig.
Dankzij schijfremmen is er geen remrand meer nodig.

Hoe goed de fabrikanten ook hun best doen, de remprestaties van schijfremmen zullen met wat voor technieken dan ook, nooit gehaald worden met een velgrem. Schijfremmen maken de wielen ook nog eens veel duurzamer omdat de velgrand niet meer slijt.

Dat betekent dus ook dat carbon racefietswielen met schijfremmen langer mee gaan en dus duurzamer worden. Dan wordt het dus ook interessant om over te stappen op carbon wielen.

Welke soort racefietswielen past het beste bij mij?

De grootste verschillen tussen wielen zitten hem in drie factoren: velghoogte, gewicht en prijs.

32mm hoge Corima wielen
32mm hoge Corima wielen

Omdat er ingewikkelde technieken en dure materialen voor nodig zijn om het gewicht van wielen omlaag te brengen, zijn lichtere wielen vaak duurder dan zware wielen. Hetzelfde geldt voor wielen met een hoge velg en al helemaal als deze ook nog eens weinig wegen.

Kort gezegd: hoe lager het gewicht, of hoe hoger de velg, hoe hoger de prijs van een wiel. Eigenlijk kan een wiel dus maar op twee van de drie factoren goed scoren. Welke wielen je met een bepaald budget het best kunt kopen hangt dus vooral van het gebruik af.

Zo heb je in Nederland meer voordeel van een hoge, aerodynamische velg dan van een laag gewicht. Een hoog wiel met een hoger gewicht is in veel gevallen alsnog sneller dan een lichtgewicht, laag wiel met een een slechte aerodynamica.

In een land waar meer heuvels of bergen zijn kan een laag gewicht weer meer voordeel hebben. Je moet dan meer klimmen en versnellen en dat gaat nu eenmaal makkelijker met lichte wielen.

Hetzelfde geldt voor het rijden van criteriums of wedstrijden. Daar is de wendbaarheid van lichtgewicht wielen en het makkelijkere optrekken soms belangrijker is dan het aerodynamisch voordeel dat hoge wielen geven.

Kun je geen keuze maken?
Kun je geen keuze maken?

Misschien wel de perfecte mix zijn de wielen met een halfhoge velg van 33 tot 45mm. Deze wielen hebben zowel aerodynamisch voordeel als een aantrekkelijk gewicht. Vooral als de wielen van carbon gemaakt zijn.

Hieronder een paar wielen die in een bepaald segment heel goed scoren. Kun je echt geen keuze maken in welk soort racefietswiel je moet hebben?